A hosszú farkú (Long-tail) kulcsszavak

A hosszú farkú (Long tail) kulcsszavak

Bevezetés a hosszú farkú kulcsszavak világába

A weboldalak tulajdonosai és a digitális marketingesek gyakran törekszenek arra, hogy weboldalaik a lehető legjobb helyezést érjék el a keresőmotorokban. Az egyik stratégia, amely ebben segíthet, a hosszú farkú kulcsszavak (long tail keywords) alkalmazása. De mi is pontosan a jelzett kulcsszavak jelentése, és hogyan lehet ezeket hatékonyan alkalmazni? Ebben a fejezetben bemutatjuk, hogy miért fontosak, és milyen előnyöket kínálnak a weboldalak számára.

Miért fontosak?

A hosszú farkú kulcsszavak olyan kifejezések, amelyek három vagy több szóból állnak. Ezek a kifejezések szemben állnak az egy- vagy két szavas kulcsszavakkal, amelyeket gyakran rövid farkú kulcsszavaknak (short tail keywords) nevezünk. A jelzett kulcsszavak jellegzetessége, hogy specifikusabbak és célzottabbak, így kevesebb versenyt és magasabb konverziós arányt kínálnak. Az alábbi felsorolásban bemutatjuk a fő előnyeit:

 • Specifikusabb keresések: Lehetővé teszik a weboldalak számára, hogy pontosan meghatározzák, milyen tartalommal rendelkeznek, és milyen információkat kínálnak a látogatóknak.
 • Kevesebb verseny: Használatukkor általában kevesebb versenytársat találunk, mivel kevesebb weboldal használja ezeket a specifikusabb kifejezéseket.
 • Magasabb konverziós arány: A látogatók, akik ilyen kulcsszavakat használnak, gyakran közelebb állnak a vásárlási döntés meghozatalához, ezért nagyobb a valószínűsége annak, hogy konverziót hajtanak végre.

Hogyan jelennek meg a keresőmotorokban?

Amikor valaki egy keresőmotorban keres, a keresési eredmények gyakran tartalmaznak hosszú farkú kulcsszavakat.

Például, ha valaki a „legjobb futócipők esős időben” kifejezésre keres rá, a keresőmotorok olyan oldalakat jelenítenek meg, amelyek ezt a konkrét kifejezést vagy hasonló kifejezéseket tartalmazzák. Ez azt mutatja, hogy kulcsszerepet játszanak a keresőoptimalizálásban (SEO) és a látogatók weboldalra irányításában.

És a keresőoptimalizálás (SEO)?

Az optimalizálásuk alapvető fontosságú a keresőmotorokban való jobb teljesítmény eléréséhez. Ennek megvalósításához alapos kulcsszókutatásra van szükség, hogy megtaláljuk azokat, amelyek relevánsak a weboldal tartalma és a célközönség számára. Ezen kívül fontos, hogy természetes módon építsük be a tartalom szövegébe, címsorokba és meta leírásokba.

A következő fejezetekben további részleteket és példákat adunk az alkalmazásukról, valamint tippeket és trükköket kínálunk a keresőoptimalizálásban való alkalmazásukhoz.

A hosszú farkú kulcsszavak kutatása és kiválasztása

A sikeres SEO stratégia alapja a megfelelő kulcsszavak kutatása és kiválasztása. A hosszú farkú kulcsszavak esetében ez különösen igaz, hiszen a specifikusabb és kevésbé versengő kulcsszavak segíthetnek abban, hogy a weboldalad kiemelkedjen a tömegből. Ebben a fejezetben részletesen bemutatjuk, hogyan végezhető el a kutatás és kiválasztás folyamata, továbbá milyen eszközök állnak rendelkezésre a hatékony kulcsszókutatáshoz.

Kulcsszókutatási eszközök és technikák

A kutatás során használható kulcsszókutatási eszközök közé tartozik a Google Keyword Planner, az Ahrefs, a SEMrush, és más, hasonló platformok. Ezek az eszközök segítenek megtalálni a legmegfelelőbb hosszú farkú kulcsszavakat, amelyek relevánsak a weboldalad és a célközönséged számára. Íme néhány lépés, amit követhetsz a kutatás során:

 1. Definiáld a célközönséget: Ismerd meg a célközönséged, és derítsd ki, milyen kulcsszavakat használnak a keresések során.
 2. Használj kulcsszókutatási eszközöket: Az említett eszközök segítségével keress releváns hosszú farkú kulcsszavakat.
 3. Elemzd a versenyt: Nézd meg, milyen kulcsszavakat használnak a versenytársaid, és milyen szavak esetében érheted el a legjobb rangsorolást.
 4. Válaszd ki a legjobb kulcsszavakat: Válaszd ki azokat a kulcsszavakat, amelyek a legnagyobb forgalmat és a legjobb konverziós arányt ígérik.

A hosszú farkú kulcsszavak jellemzői

A hosszú farkú kulcsszavak kiválasztásakor fontos figyelembe venni néhány alapelvet. Ezek a kifejezések specifikusak, célzottak, és gyakran kevésbé versengők, mint a rövid farkú kulcsszavak. Emellett, fontos, hogy azok relevánsak legyenek a weboldalad tartalma és a célközönséged számára. Az alábbiakban bemutatjuk, milyen jellemzőket kell figyelembe venni:

 • Relevancia: A kulcsszavaknak relevánsnak kell lenniük a weboldalad tartalmával és a célközönséged érdeklődési körével kapcsolatban.
 • Keresési volumen: A magas keresési volumenű kulcsszavak nagyobb forgalmat generálhatnak, de gyakran nagyobb a verseny is.
 • Verseny: A kevésbé versengő kulcsszavak esetében könnyebb lehet jó rangsorolást elérni a keresőmotorokban.

Példák a gyakorlatban

A hosszú farkú kulcsszavak kutatása és kiválasztása során hasznos lehet néhány példát is megvizsgálni.

Tegyük fel, hogy egy online futócipő bolt tulajdonosa vagy, és szeretnéd növelni a weboldalad látogatottságát. Ebben az esetben olyan hosszú farkú kulcsszavakat lehet érdemes keresned, mint a „vízálló futócipők nőknek” vagy „legjobb futócipők téli futáshoz”. Ezen kulcsszavak segítségével célzottabban érheted el a potenciális vásárlókat, és növelheted a weboldalad forgalmát.

A következő fejezetben további tippeket és trükköket adunk a hosszú farkú kulcsszavak hatékony alkalmazásához és optimalizálásához.

A hosszú farkú kulcsszavak alkalmazása és optimalizálása

Az előző fejezetekben megismerkedtünk a hosszú farkú kulcsszavak jelentőségével és a kutatási folyamattal. Most áttérünk arra, hogyan alkalmazhatjuk és optimalizálhatjuk ezeket a kulcsszavakat weboldalunkon a lehető legjobb eredmények elérése érdekében.

Tartalomkészítés hosszú farkú kulcsszavakkal

Az egyik legfontosabb lépés a tartalom készítése, amely természetesen integrálja a kiválasztott kulcsszavakat. A következő tippeket érdemes szem előtt tartani:

 1. Természetes használat: A kulcsszavaknak természetes módon kell illeszkedniük a tartalomhoz, nem erőltetetten.
 2. Értékes tartalom: Készíts értékes, informatív tartalmat, amely választ ad a látogatók kérdéseire és segítséget nyújt számukra.
 3. Címek és alcímek: Használj kulcsszavakat a címekben és alcímekben, hogy a látogatók és a keresőmotorok számára is világos legyen a tartalom témája.
 4. Képek és videók: Integráld a kulcsszavakat a képek és videók címkéibe és leírásaiba is.

On-page SEO technikák

A hosszú farkú kulcsszavak optimalizálása során az on-page SEO technikái esszenciálisak. Néhány fontos technika:

 • Meta címek és leírások: A meta címek és leírások segítenek a keresőmotoroknak megérteni a weboldalad tartalmát. Integráld a kulcsszavakat ezekbe az elemekbe.
 • URL struktúra: A URL-ekben is használj kulcsszavakat, és törekedj az egyszerű, érthető URL-struktúrára.
 • Hivatkozások és belső linkek: Használj hivatkozásokat és belső linkeket, hogy segítsd a látogatókat és a keresőmotorokat a weboldalad navigálásában.

Mérés és elemzés

Az optimalizálás után fontos mérni és elemezni az eredményeket. Az alábbiakban néhány hasznos eszközt és módszert ismertetünk:

 • Keresőmotorok rangsorolása: Kövesd nyomon, hogyan rangsorolják a weboldalad a keresőmotorokban a kiválasztott kulcsszavak alapján.
 • Forgalom és konverziók: Elemezd a weboldalad forgalmát és a konverziós arányokat, hogy megtudd, mennyire hatékonyak a kulcsszavak.
 • Visszajelzés gyűjtése: Gyűjts visszajelzéseket a látogatóktól, hogy megtudd, mennyire találták hasznosnak és relevánsnak a tartalmad.

A folyamatos mérés és elemzés segít finomítani a kulcsszó-stratégiádat, és további lehetőségeket találni a weboldalad SEO teljesítményének javítására. A következő fejezetben további fejlett technikákat és stratégiákat ismertetünk a hosszú farkú kulcsszavak hatékony alkalmazásához.

Fejlett technikák és stratégiák

A hosszú farkú kulcsszavak alkalmazása és optimalizálása után fontos, hogy folyamatosan fejlesszük és finomítsuk stratégiánkat. Ebben a fejezetben fejlett technikákat és stratégiákat mutatunk be, amelyek segíthetnek maximalizálni a hosszú farkú kulcsszavak által nyújtott előnyöket.

Long tail variációk kutatása

A kiválasztott kulcsszavak körül további variációkat és kapcsolódó kifejezéseket is kutathatunk. Ez segíthet bővíteni a kulcsszó portfóliónkat és növelni a weboldalunk láthatóságát. Néhány módszer a variációk kutatására:

 • Kapcsolódó keresések: Nézd meg a keresőmotorokban a kapcsolódó kereséseket, hogy további ötleteket kapj a variációkra.
 • Szemantikus keresés: Használd a szemantikus keresési technológiát a kapcsolódó kifejezések és témák felfedezésére.
 • Versenytársak elemzése: Elemzd a versenytársaid kulcsszó-stratégiáit, hogy új hosszú farkú kulcsszó variációkat találj.

Tartalomoptimalizálás és frissítés

A meglévő tartalom frissítése és optimalizálása is fontos lehet a hosszú farkú kulcsszavak hatékony alkalmazásában. Néhány javaslat:

 • Tartalom frissítése: Frissítsd a tartalmadat az új kulcsszó variációkkal és releváns információkkal.
 • Megfelelő formázás: Biztosítsd, hogy a tartalom jól olvasható és jól strukturált, a kulcsszavak pedig természetesen integrálva vannak.
 • Multimédiás tartalmak: Adhatsz hozzá képeket, videókat és infografikákat is, amelyek további értéket adnak a tartalomnak és javítják a felhasználói élményt.

Linkek és autoritás építése

A hosszú farkú kulcsszavak alkalmazásának egy másik fontos aspektusa a linkek és az autoritás építése. Néhány stratégia:

 • Belső linkek: Használj belső linkeket, hogy összekapcsold a kapcsolódó tartalmakat, és segítsd a látogatókat a weboldaladon való navigálásban.
 • Külső linkek (Backlinks) építése: Dolgozz ki egy stratégiát a minőségi külső linkek építésére, amelyek növelik a weboldalad autoritását a keresőmotorok szemében.
 • Szociális megosztás: Oszd meg a tartalmadat a szociális médiában és más platformokon, hogy növeld a láthatóságot és az autoritásodat.

E fejezet technikái és stratégiái segítenek fokozni a hosszú farkú kulcsszavak alkalmazásának hatékonyságát, és hozzájárulnak a weboldalad keresőmotorokban való jobb teljesítményéhez. A következő fejezetben további eszközöket és erőforrásokat ismertetünk, amelyek segíthetnek a hosszú farkú kulcsszavak stratégiájának továbbfejlesztésében.

Eszközök és erőforrások a hosszú farkú kulcsszavak stratégiájához

A hosszú farkú kulcsszavak hatékony alkalmazása érdekében számos eszköz és erőforrás áll rendelkezésre, amelyek segíthetnek a kutatásban, az analízisben és az optimalizálásban. Ebben a fejezetben bemutatunk néhány ilyen eszközt és erőforrást, amelyek nélkülözhetetlenek lehetnek a stratégiád fejlesztésében.

Online kutatási eszközök

Az online kulcsszókutatási eszközök alapvetőek a hosszú farkú kulcsszavak megtalálásához és elemzéséhez. Néhány ajánlott eszköz:

 • Google Keyword Planner: Egy ingyenes eszköz, amely segíthet megtalálni a releváns hosszú farkú kulcsszavakat és becsléseket ad a keresési volumenről.
 • Ahrefs Keyword Explorer: Egy erőteljes eszköz, amely mélyreható elemzést kínál a kulcsszavakról, beleértve a verseny és a keresési volumen elemzését is.
 • SEMrush: Egy másik nagyszerű eszköz, amely számos kulcsszókutatási és SEO-analitikai funkciót kínál.

Analitikai platformok

Az analitikai platformok segítenek mérni és értékelni a hosszú farkú kulcsszavak teljesítményét a weboldaladon. Néhány ajánlott platform:

 • Google Analytics: Egy ingyenes eszköz, amely alapvető információkat nyújt a weboldalad forgalmáról és a kulcsszavak teljesítményéről.
 • Hotjar vagy Crazy Egg: Ezek a platformok segítenek megérteni, hogyan interakcionálnak a látogatók a weboldaladdal, és milyen tartalmak a legnépszerűbbek.

Tanulási erőforrások és közösségek

A hosszú farkú kulcsszavak stratégiájának fejlesztésekor érdemes időt szánni a tanulásra és a közösségekkel való kapcsolattartásra. Néhány ajánlott erőforrás és közösség:

A fent bemutatott eszközök és erőforrások segítségével bővítheted tudásodat és fejlesztheted hosszú farkú kulcsszavak stratégiádat. A következő fejezetben további gyakorlati tippeket és ajánlásokat adunk a hosszú farkú kulcsszavak hatékony alkalmazásához.

Gyakorlati tippek és ajánlások

A hosszú farkú kulcsszavak stratégiájának kidolgozása és finomítása folyamatos munkát igényel. Ebben a fejezetben néhány gyakorlati tippet és ajánlást mutatunk be, amelyek segítenek maximalizálni az előnyöket és elősegítik a weboldalad SEO teljesítményének javítását.

Folyamatos kutatás és elemzés

A digitális marketing és a keresőoptimalizálás (SEO) területe gyorsan változik, így fontos, hogy folyamatosan kutatást és elemzést végezz.

 • Kulcsszó Teljesítmény Nyomon Követése: Rendszeresen ellenőrizd a kulcsszavak teljesítményét, hogy észleld az esetleges változásokat és lehetőségeket.
 • Piaci Trendek és Versenytársak Elemzése: Tarts lépést a piaci trendekkel és figyeld a versenytársaidat, hogy folyamatosan fejleszthesd a stratégiádat.

Felhasználói élmény (UX) és mobil optimalizálás

A felhasználói élmény és a mobil-reszponzivitás kulcsfontosságú a SEO és a konverziós arányok szempontjából.

 • Weboldal Sebessége: Győződj meg róla, hogy a weboldalad gyorsan töltődik be, különösen a mobil eszközökön.
 • Mobil-Reszponzív Dizájn: Alkalmazd a mobil-reszponzív dizájnt, hogy a weboldalad minden eszközön jól működjön.

Tartalomfrissítések és újrafelhasználás

A tartalomfrissítések és az újrafelhasználás segíthetnek fenntartani és növelni a weboldalad láthatóságát a keresőmotorokban.

 • Rendszeres Tartalomfrissítések: Rendszeresen frissítsd a tartalmadat az új információkkal és a kulcsszó variációkkal.
 • Tartalom Újrafelhasználása: Alakítsd át és használd újra a meglévő tartalmadat különböző formátumokban, mint például blogbejegyzések, infografikák vagy videók.

Közösségépítés és szociális média

A közösségépítés és a szociális média fontosak lehetnek a márkád online láthatóságának és autoritásának növelésében.

 • Szociális Média Jelenlét: Építs erős jelenlétet a szociális médiában, és oszd meg a tartalmadat a követőiddel.
 • Interakció a Közönséggel: Interakciójba lépj a közönséggel, válaszolj a kommentekre, és gyűjts visszajelzéseket a tartalmad javításához.

A fenti tippek és ajánlások segítségével javíthatod a hosszú farkú kulcsszavak stratégiádat, és hosszú távon növelheted a weboldalad SEO teljesítményét és konverziós arányait.

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük