mások ezeket keresték még

Mások ezeket keresték még: kulcsszavak, amelyek megváltoztatják a SEO játékot

A digitális világban a kulcsszókutatás és a keresőoptimalizálás (SEO) elengedhetetlen eszközök minden online vállalkozás számára. Az egyik legizgalmasabb és talán kevésbé ismert funkció, amely új távlatokat nyit meg ezen a területen, a Google „Mások ezeket keresték még” (PASF) szolgáltatása. Ez a funkció nem csak segít a felhasználóknak pontosabban meghatározni keresési szándékaikat, hanem lehetőséget biztosít a vállalkozásoknak is, hogy kiterjesszék online láthatóságukat és elérjék azokat a kulcsszavakat, amelyek valós idejű felhasználói adatokon alapulnak. Ez a bejegyzés mélyebben belemerül a PASF potenciáljába és bemutatja, hogyan használhatjuk ezt a funkciót a SEO stratégiánk hatékonyabbá tételében.

Mi a PASF és hogyan működik?

A „Mások ezeket keresték még” (People Also Search For, PASF) funkció a Google kereső által nyújtott egyedülálló szolgáltatás, amely megjeleníti a felhasználók által gyakran keresett kapcsolódó kulcsszavakat. Amikor egy felhasználó elvégzi a keresést, majd rákattint egy találatra és visszatér a keresőoldalra, a Google automatikusan megjeleníti a PASF listát, amely tartalmazza az eredeti keresési kifejezéssel kapcsolatos további keresési javaslatokat.

Példa a használatára:

Tegyük fel, hogy webáruházunk fő profilja a „kerti bútorok”. Ha ezt a kifejezést beírjuk a Google keresőbe és egy találatra kattintunk, majd visszatérünk a keresőoldalra, megjelenhetnek olyan javaslatok, mint például „kerti bútorok akció”, „kerti szék készítése”, vagy „kerti asztal festése”. Ezek a kifejezések segíthetnek nekünk új, releváns tartalmak létrehozásában, amelyek megfelelnek a potenciális vásárlóink keresési szándékának és érdeklődésének.

A kapcsolat a mások ezeket keresték még funkció és a SEO között

A PASF és a SEO közötti kapcsolat kulcsfontosságú a sikeres online jelenlét szempontjából. A keresési szándék megértése létfontosságú a SEO stratégiában, hiszen ez határozza meg, hogy a felhasználók mit keresnek, és milyen típusú tartalomra van szükségük. A PASF segítségével jobban megérthetjük ezt a szándékot, és pontosabban célzhatjuk meg tartalmainkat.


Tegyük fel, hogy cégünk hajápolási termékeket forgalmaz. A „hajápolás” kulcsszóra történő keresés után a PASF ajánlhat kifejezéseket, mint „hajápolási rutinok”, „természetes hajápolási tippek”, vagy „hajápolás száraz hajra”. Ezek a kifejezések rávilágítanak arra, hogy a felhasználók milyen specifikus információkat keresnek a hajápolással kapcsolatban. Ennek megfelelően készíthetünk célzott tartalmakat, amelyek nem csak a „hajápolás” általános témáját érintik, hanem az egyedi igényekre is választ adnak, ezzel növelve a weboldalunk relevanciáját és láthatóságát a keresőmotorokban.

Használata a kulcsszókutatásban

A PASF kiemelt szerepet játszik a kulcsszókutatásban, mivel közvetlen betekintést nyújt a valós idejű felhasználói keresési trendekbe. Ezek a kulcsszavak segítenek azonosítani, hogy mely témák iránt érdeklődnek a potenciális látogatók, így segítve a tartalomstratégia kialakítását.


Képzeljük el, hogy egy egészséges táplálkozással foglalkozó blogot vezetünk. A „gluténmentes receptek” kifejezésre történő keresés során a PASF ajánlhat kifejezéseket, mint a „gluténmentes reggeli ötletek” vagy a „gluténmentes sütemények”. Ezek az ajánlások segíthetnek új tartalmi ötleteket generálni, amelyek pontosan megfelelnek olvasóink érdeklődésének és keresési szokásainak. Az ilyen típusú tartalom nem csak vonzóbbá teszi blogunkat, hanem javíthatja a keresőmotorokban való rangsorolásunkat is azáltal, hogy releváns és értékes információt nyújtunk.

PASF alkalmazása a tartalomtervezésben

A PASF kulcsszavak használata a tartalomtervezésben lehetővé teszi, hogy olyan témákra összpontosítsunk, amelyek valóban érdeklik a közönséget. A PASF segítségével felfedezhetjük, milyen kérdések és témák foglalkoztatják a felhasználókat, így releváns és értékteremtő tartalmakat hozhatunk létre.

A „Keywords Everywhere” egy ingyenes Chrome bővítmény, amely megmutatja a PASF kulcsszavakat minden Google keresési eredményoldal (SERP) lekérdezésénél. Ez az eszköz lehetővé teszi a tartalommarketingszakemberek számára, hogy gyorsan azonosítsák a kulcsszavakat és beépítsék őket tartalomstratégiájukba.

Mivel a PASF kulcsszavak a valós idejű felhasználói keresések alapján jönnek létre, általában magas keresési volumenűek, ami versenyképesebbé teheti őket. Azonban alapos kutatással meg lehet határozni, mely kulcsszavak célozhatók meg sikeresen.

További eszköz a PASF kulcsszavak elemzésére az Ahrefs vagy más kulcsszókutató eszköz, amely segít a keresési volumen és rangsorolási nehézség elemzésében. Ezzel kiválaszthatók azok a kulcsszavak, amelyek megfelelő keresési volumennel rendelkeznek és érdemesek a célozásra a tartalomtervezés során.


Tegyük fel, hogy egy technológiai blogot írunk, és a „legjobb okostelefonok” kifejezést használjuk kiindulópontként. A PASF segítségével megtalálhatjuk azokat a kapcsolódó témákat, mint a „legjobb okostelefon kamerák” vagy „okostelefonok összehasonlítása”, amelyek iránt a felhasználók érdeklődnek. Ezekre a témákra összpontosítva tudjuk növelni blogunk relevanciáját és elérhetőségét, miközben értékes információkat nyújtunk olvasóinknak.

A „Mások ezeket keresték még” (PASF) funkciónak kulcsfontosságú szerepe van a modern SEO és kulcsszókutatásban. A PASF segítségével mélyebb betekintést nyerhetünk a felhasználói szándékba és relevánsabb, célzott tartalmakat hozhatunk létre. Ezen keresztül javíthatjuk weboldalunk láthatóságát és elérhetőségét a keresőmotorokban, miközben értékes és hasznos információkat nyújtunk a célközönség számára. A PASF alkalmazása nélkülözhetetlen eszköz a hatékony online jelenlét és siker eléréséhez.

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük