kulcsszó versenyelemzés

Versenytársak kulcsszavainak elemzése

A kulcsszó versenyelemzés alapjai

Mi az a kulcsszó versenyelemzés?

A kulcsszó versenyelemzés egy SEO technika, amelynek célja, hogy megtaláld azokat a kulcsszavakat, amelyekért a versenytársak rangsorolnak, de te nem. Ez az eljárás lehetővé teszi számunkra, hogy feltárjuk azokat a potenciális lehetőségeket, amelyeket eddig elmulasztottunk, és amelyekkel növelhetjük weboldalunk láthatóságát a keresőmotorokban.

Például, ha egy online cipőboltot üzemeltetünk, és a versenytársaink a „futócipő akció” kulcsszóra rangsorolnak, de mi nem, akkor ez egy lehetőség számunkra, hogy optimalizáljuk weboldalunkat ezen kulcsszó számára.

Miért kellene kulcsszó versenyelemzést végezni?

Ha a versenytársak célzott kulcsszavakkal rangsorolnak és forgalmat szereznek ezekből, akkor ezek a kulcsszavak valószínűleg nagyon relevánsak a te üzleti tevékenységedhez is. A versenytársak által végzett kulcsszókutatások lehetővé teszik számunkra, hogy megtudjuk, mely kulcsszavakat érdemes célba venni, és melyeket érdemes elkerülni.

Például, ha a versenytársak a „téli futócipő” kulcsszóra rangsorolnak magas pozícióban, és sok látogatót vonzanak ezen keresztül, akkor ez egy jelzés számunkra, hogy ezt a kulcsszót érdemes figyelembe venni a saját SEO stratégiánkban.

Hogyan végezzünk kulcsszó versenyelemzést?

A kulcsszó versenyelemzési folyamat nagyjából ugyanaz, akár új témákat keresünk, akár meglévő tartalom hiányosságait próbáljuk feltárni. Először is, meg kell találnunk a versenytársakat. Még ha már van is elképzelésünk arról, kik a versenytársaink, fontos megérteni, hogy az üzleti versenytársak nem mindig azonosak a keresési versenytársakkal.

Példaként vegyük a „futócipő” kulcsszót. Míg egy másik cipőbolt lehet az üzleti versenytársunk, egy sportos blog vagy egy edzési útmutató weboldal is lehet a keresési versenytársunk, mivel ugyanazokra a kulcsszavakra rangsorolnak.

A versenytársak megtalálása

A versenytársak megtalálásának több módja is van. Az egyik legegyszerűbb módszer a Google ‘related’ keresése. Ezzel a módszerrel olyan weboldalakat találhatunk, amelyek hasonlóak a miénkhez. (Sajnos a Google ‘related’ módszer 2023. július 19-én  megszünt ) Ezen kívül használhatjuk az SEO eszközöket, mint például az Ahrefs, hogy megtudjuk, mely weboldalak rangsorolnak hasonló kulcsszavakra, mint mi.

Például, ha beírjuk a „futócipő” kulcsszót az Ahrefs-be, láthatjuk, hogy mely weboldalak rangsorolnak magas pozícióban ezen a kulcsszón, és ezáltal megtudhatjuk, kik a legfőbb keresési versenytársaink ebben a kategóriában.

Összefoglalva, a kulcsszó versenyelemzés egy rendkívül hasznos eszköz a SEO szakemberek számára, amely segít feltárni azokat a lehetőségeket, amelyekkel növelhetjük weboldalunk láthatóságát és forgalmát.

A versenytársak kulcsszavainak feltárása

A versenytársak kulcsszavainak azonosítása

Az első lépés a versenytársak kulcsszavainak azonosítása. Ebben a szakaszban olyan eszközöket és technikákat fogunk megvizsgálni, amelyek segítenek feltárni, mely kulcsszavakért rangsorolnak a versenytársak. Az egyik módszer az SEO eszközök, mint például az Ahrefs vagy a SEMrush használata. Ezek az eszközök lehetővé teszik, hogy betekintést nyerjünk a versenytársak kulcsszó stratégiájába, és lássuk, mely kulcsszavak hozzák számukra a legtöbb forgalmat.

Például, ha az Ahrefs eszközt használjuk, beírhatjuk a versenytárs domain nevét, és megtekinthetjük, mely kulcsszavakért rangsorolnak jól. Ezzel értékes információkat kaphatunk arról, mely kulcsszavak lehetnek számunkra is relevánsak.

A kulcsszavak relevanciájának értékelése

Nem minden, a versenytársak által használt kulcsszó lesz számunkra releváns. Értékelnünk kell, hogy mely kulcsszavak illeszkednek a saját üzleti céljainkhoz és stratégiánkhoz. Fontos, hogy a kiválasztott kulcsszavak relevánsak legyenek a célközönség számára, és összhangban legyenek a weboldalunk tartalmával és struktúrájával.

Például, ha egy egészséges életmódra fókuszáló weboldalt üzemeltetünk, akkor a „gyors fogyás” típusú kulcsszavak lehet, hogy nem lesznek számunkra relevánsak, mivel ezek nem tükrözik a hosszú távú, egészséges életmódra való összpontosításunkat.

A kulcsszavak versenyképességének elemzése

A releváns kulcsszavak kiválasztása után értékelnünk kell azok versenyképességét is. Néhány kulcsszó nagyon versenyképes lehet, sok weboldal próbálkozik a rangsorolással, míg más kulcsszavak kevésbé lehetnek versenyképesek. Az értékelés során figyelembe kell vennünk a keresési volumen, a CPC (kattintásonkénti költség) és a konkurencia szintjét.

Például, a „fogyás” kulcsszó nagyon versenyképes lehet sok magas minőségű tartalommal és erős domainekkel a rangsorban, míg a „paleo diéta tippek kezdőknek” kevésbé versenyképes lehet, és könnyebb lehet a rangsorolás.

Stratégiai döntések meghozatala

Az elemzés eredményei alapján stratégiai döntéseket kell hoznunk. Dönthetünk úgy, hogy fókuszálunk a kevésbé versenyképes kulcsszavakra, hogy gyorsabb eredményeket érjünk el, vagy hosszú távú stratégiát alkothatunk a versenyképesebb kulcsszavak rangsorolására.

Például, ha úgy döntünk, hogy a „paleo diéta tippek kezdőknek” kulcsszóra fókuszálunk, akkor specifikus, részletes tartalmat kell létrehoznunk, amely válaszol a kezdők kérdéseire, és segít nekik a paleo diéta megkezdésében.

A versenytársak kulcsszó-stratégiájának elemzése

A versenytársak oldalainak és tartalmának vizsgálata

Az egyik legfontosabb lépés a versenytársak kulcsszó-stratégiájának megértésében az ő weboldalaik és tartalmaik alapos vizsgálata. Nézzük meg, hogy milyen típusú tartalmakat hoznak létre, milyen témákban és milyen gyakran publikálnak. Az is fontos, hogy megfigyeljük, milyen kulcsszavakat és kifejezéseket használnak a címekben, alcímekben és a tartalom szövegében.

Például, ha egy versenytárs rendszeresen publikál a „keto diéta” témájában, és ezek a cikkek jól rangsorolnak, akkor érdemes lehet mérlegelni, hogy mi is létrehozzunk hasonló tartalmakat, természetesen egyedi megközelítéssel.

A backlink profil elemzése

A backlink profil elemzése során megvizsgáljuk, hogy milyen weboldalak hivatkoznak a versenytársak oldalaira. A backlink-ek, vagyis a bejövő linkek, fontos szerepet játszanak a weboldalak rangsorolásában, mivel a keresőmotorok (mint például a Google) ezeket a linkeket „szavazatoknak” tekintik egy oldal megbízhatóságára és relevanciájára.

Például, ha egy neves egészségügyi blog hivatkozik a versenytárs cikkére, az erősíti annak hitelességét és segíthet a jobb rangsorolásban.

A versenytársak közösségi média aktivitásának elemzése

A közösségi média aktivitás is sokat elárulhat a versenytársak stratégiájáról. Megvizsgálhatjuk, hogy milyen típusú tartalmakat osztanak meg, mennyi interakciót (lájk, megosztás, komment) kapnak, és hogy milyen gyakran jelennek meg a különböző platformokon.

Például, ha a versenytársak aktívak az Instagramon, és sok követőjük van, akkor érdemes lehet mérlegelni, hogy mi is növeljük jelenlétünket ezen a platformon, és megosztjuk vizuálisan vonzó tartalmainkat.

A technikai SEO elemzése

Végül, de nem utolsósorban, érdemes megvizsgálni a versenytársak technikai SEO-ját is. Ide tartozik az oldal sebessége, a mobil reszponzivitás, az URL-struktúra, a schema markup használata és más technikai tényezők, amelyek befolyásolhatják a weboldalak rangsorolását.

Például, ha egy versenytárs oldala gyorsan betölt, és jól működik mobil eszközökön is, akkor ez arra utal, hogy a technikai SEO-ra is nagy hangsúlyt fektetnek, és nekünk is érdemes lehet optimalizálni saját weboldalunkat ezen tényezők figyelembe vételével.

A versenytársak által használt kulcsszavak integrálása a saját stratégiánkba

A kiválasztott kulcsszavak integrálása

Miután alaposan elemeztük a versenytársak kulcsszó-stratégiáját és kiválasztottuk azokat a kulcsszavakat, amelyeket mi is szeretnénk célozni, eljön az idő az integrálásra. A kiválasztott kulcsszavakat és kifejezéseket be kell építenünk a weboldalunk tartalmába, meta címekbe, meta leírásokba, URL-ekbe és más SEO elemekbe.

Például, ha a „gluténmentes sütemény recept” kulcsszót választottuk, akkor létrehozhatunk egy részletes, informatív blogbejegyzést, amely bemutat egy finom gluténmentes sütemény receptet, és a kulcsszót integráljuk a címbe, alcímekbe és a szövegbe.

A tartalom kvalitásának biztosítása

A kulcsszavak integrálása során nagyon fontos, hogy a tartalom továbbra is magas minőségű, releváns és értékes maradjon a látogatók számára. A kulcsszavakat természetesen kell integrálni a tartalomba, úgy, hogy az olvasmányos és informatív maradjon.

Például, nem elég csak beszúrni a „gluténmentes sütemény recept” kulcsszót a szövegbe többször, hanem a tartalomnak ténylegesen hasznosnak és érdekesnek kell lennie, bemutatva a recept elkészítésének lépéseit, tippeket és trükköket.

A kulcsszavak diverzifikálása

Bár fontos a fő kulcsszavakra koncentrálni, érdemes diverzifikálni is, és beépíteni a tartalomba a kapcsolódó kulcsszavakat és kifejezéseket is. Ez segít bővíteni a rangsorolási lehetőségeket, és növelni a tartalom relevanciáját.

Például, a „gluténmentes sütemény recept” kulcsszó mellett használhatjuk a „gluténmentes alapanyagok”, „gluténmentes sütés tippek” és hasonló kifejezéseket is a tartalomban.

A mérés és elemzés fontossága

Végül, de nem utolsósorban, folyamatosan mérnünk és elemeznünk kell a teljesítményt, hogy lássuk, milyen hatással van a kulcsszó-stratégia a rangsorolásra és a forgalomra. Az analitikai eszközök, mint például a Google Analytics, segíthetnek nyomon követni a kulcsszavak teljesítményét, és megérteni, melyik stratégia működik a legjobban.

Például, ha látjuk, hogy a „gluténmentes sütemény recept” kulcsszó jól teljesít, és sok látogatót hoz a weboldalra, akkor érdemes lehet további tartalmakat létrehozni ebben a témában, és tovább optimalizálni a kulcsszó-stratégiát.

A folyamatos optimalizálás és finomítás szerepe

A SEO egy dinamikus folyamat

A SEO, beleértve a kulcsszó versenyelemzést is, nem egy egyszeri projekt, hanem egy folyamatosan változó és dinamikus folyamat. A keresőmotorok algoritmusai, a felhasználói szokások és a versenytársak stratégiái is folyamatosan változnak, és ezekhez az új kihívásokhoz és lehetőségekhez kell alkalmazkodnunk.

Például, ha egy új trend jelenik meg a piacon, vagy a Google frissíti az algoritmusát, ezekre a változásokra gyorsan reagálnunk kell, hogy weboldalunk továbbra is jól teljesítsen a keresési eredményekben.

A teljesítmény folyamatos monitorozása

A weboldalunk SEO teljesítményének folyamatos monitorozása elengedhetetlen. Az analitikai eszközök, mint például a Google Analytics, a Google Search Console és más specifikus SEO eszközök segítségével nyomon követhetjük a weboldalunk rangsorolását, látogatottságát, felhasználói viselkedését és egyéb fontos metrikákat.

Például, ha észreveszünk egy hirtelen csökkenést a forgalomban vagy a rangsorolásban, akkor azonnal elemezni kell a helyzetet, hogy megértsük az okokat és gyorsan reagáljunk a problémákra.

A stratégia finomítása az eredmények alapján

Az analitikai adatok és a teljesítménymetriák alapján folyamatosan finomítani és optimalizálni kell a kulcsszó-stratégiánkat. Ha egy bizonyos kulcsszó vagy tartalom nem hozza a várt eredményeket, akkor érdemes lehet újraértékelni és módosítani a stratégiát.

Például, ha egy adott blogbejegyzés, amely egy specifikus kulcsszóra van optimalizálva, nem hozza a várt látogatottságot, akkor érdemes lehet átgondolni a tartalom struktúráját, stílusát vagy a használt kulcsszavakat.

Az új lehetőségek folyamatos keresése

Végül, de nem utolsósorban, mindig nyitottnak kell lennünk az új lehetőségekre és ötletekre. A piaci trendek, a felhasználói igények és a technológia is folyamatosan változnak, és ezekhez a változásokhoz alkalmazkodva kell új kulcsszavakat és tartalmi ötleteket keresnünk.

Például, ha egy új, népszerű diétás trend jelenik meg, akkor érdemes lehet létrehozni ehhez kapcsolódó tartalmakat, és integrálni az új kulcsszavakat a weboldalunk SEO stratégiájába.

Záró gondolatok

A kulcsszó versenyelemzés egy kritikus lépés a sikeres SEO stratégia kialakításában. Ez a folyamat nem csak arról szól, hogy megértjük, mely kulcsszavak a legfontosabbak a versenytársak számára, hanem arról is, hogy új ötleteket és lehetőségeket találjunk a saját weboldalunk számára. A versenytársak elemzése során nyert információk értékes útmutatást adnak a piaci trendekről, a célközönség igényeiről és a potenciális lehetőségekről a rangsorolás javítására.

Az elemzés során szerzett ismereteket proaktívan kell alkalmaznunk a saját stratégiánk fejlesztésében. Fontos, hogy a kiválasztott kulcsszavakat értelmesen és természetesen integráljuk a tartalmainkba, mindig a felhasználói élmény és a tartalom minősége előtérbe helyezésével.

Ezenkívül, a SEO egy dinamikus és folyamatosan változó terület, így a stratégiánkat rendszeresen felül kell vizsgálni és finomítani kell az aktuális piaci viszonyokhoz és a weboldal teljesítményéhez igazodva. A folyamatos tanulás, tesztelés és optimalizálás kulcsfontosságú a hosszú távú siker érdekében.

Összességében, a kulcsszó versenyelemzés nem csak a versenytársak megértésében segít, hanem abban is, hogy jobbá tegyük a saját weboldalunkat, növeljük annak láthatóságát a keresőmotorokban, és értékesebb tartalmat kínáljunk a látogatóinknak.

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük